Over Ons
Missie
Onze missie is om jonge vluchtelingen te inspireren, motiveren en activeren.
Visie
Door oorlog en geweld in het land van herkomst en door hun vlucht naar Nederland zijn jonge vluchtelingen vaak getraumatiseerd. Op een AZC leven ze in onzekere afwachting. Ze hebben weinig bezigheden, geen perspectief, waardoor verveling toeslaat. Deze omstandigheden zijn funest voor hun zelfbeeld, hun welbevinden en hun toekomst.
We zijn van mening dat kunst en cultuur de juiste ingrediënten zijn om de kloof tussen nieuwkomers en de samenleving te verkleinen. Om vervolgens draagvlak te kunnen creëren voor wederzijds begrip en affiniteit. Mede hierdoor wil ElanArt een beweging teweeg brengen, wat waardevol is voor ons allemaal!
Samen kunnen we er voor zorgen dat iedereen dezelfde kansen heeft om mee te doen.
Doel
De stichting stelt zich ten doel om jonge asielzoekers in contact te brengen met diverse mensen en organisaties. Vaak is het zo dat als jongeren in hun omgeving niet direct in aanraking komen met leeftijdgenoten die wat anders zijn dan zijzelf, de mogelijkheid en de noodzaak ontbreekt om contact te maken. Maar als zij actief samen aan de slag gaan en elkaar beter leren kennen, ontstaat er contact, begrip en waardering. Ze kunnen hierdoor alvast beginnen met het vinden van aansluiting in de Nederlandse samenleving, dit om het integratieproces te bevorderen. De stichting tracht haar doel te bereiken met alle daartoe geoorloofde middelen, zoals door het organiseren van activiteiten in de breedste vorm, maar met name op het snijvlak van kunst en cultuur.
AZC in beweging
Asielzoekerscentrum een wereld aan beleving, kennis en kunde, ervaringen en mogelijkheden voor Nederland en voor de vluchtelingen. ElanArt ziet deze diversiteit als een kracht en wil al deze potentie en kwaliteiten van de nieuwkomers benutten. Bij ElanArt krijgen de nieuwkomers de nodige trainingen en begeleiding. Deze talentvolle vluchtelingen zetten we in ten goede van het AZC zelf, op deze manier brengen we de bewoners van de AZC’s in beweging. Mede hierdoor kunnen we nieuwe vrijwilligers werven en zorgen we dat ons kapitaal aan vrijwilligers alsmaar groter wordt. We weten uit ervaring dat de samenwerking met bewoners de betrokkenheid vergroot en de gelijkwaardigheid versterkt.
Energizer
Voordat de workshops beginnen, is er eerst tijd voor warming-up spel. Voor ElanArt is het belangrijk dat jongeren zich op hun gemak voelen, plezier maken en kunnen lachen en ontspannen. De negatieve spiraal van het AZC heeft een grote invloed op de dagelijkse leven van jonge asielzoekers. Het actief deelnemen aan diverse workshops maakt dat ze voor even hun stress en problemen vergeten en nieuwe positieve energie kunnen ervaren. Ze zitten vaak in een isolement omdat er weinig buitenschoolse activiteiten voor ze georganiseerd worden. Daarvoor nemen we ze bewust mee naar andere locaties buiten het asielzoekerscentrum. Hierdoor komen ze in contact met Nederlandse jongeren en zijn ze even weg van het AZC.
Locatie Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN)
ElanArt let me dance again
Amin is breakdancer, bewoner van AZC Nijmegen en vrijwilliger bij Stichting ElanArt. Wekelijks geeft hij breakdance en hiphop workshops aan jonge vluchtelingen, stagiaires en jongeren uit de omgeving. Via ElanArt heeft Amin weer de mogelijkheid gekregen om te dansen. Hij ervaart hierdoor ook weer regelmaat in zijn leven en komt in contact met leeftijdsgenoten.
Breakdance workshop, locatie Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN)
Muziek is mijn leven
Muzikant Javid, vrijwilliger bij ElanArt en bewoner van AZC Nijmegen. Naast hem Emre achter piano, bewoner AZC Nijmegen. Daarachter Flour en Iris stagiairs van de opleiding Social Work bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Javid komt uit een muzikaal gezin en heeft in Iran op het conservatorium gestudeerd. Hij speelt verschillende instrumenten, zijn expertise is traditionele Iraanse fluit. Hij geeft wekelijks muziekworkshops op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Javid kan en mag zijn passie weet uitoefenen, muziekles geven en het samen muziek maken.
Muziekworkshop, locatie Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN)
Theater is mijn ding
Ray, bewoner van AZC Grave en Mahmoud, ex-vluchteling en stagiair van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Op de achtergrond twee stagiaires van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Jorn en Luka. Deze foto is genomen tijdens het oefenen voor onze theatervoorstelling “Disconnected”. Deze activiteiten maken veel impact op Ray. “Het heeft veel invloed gehad op mijn sociale leven. Ik heb meer contacten met leeftijdsgenoten. Ik weet meer over Nederland en ik doe wat ik heel erg leuk vind, muziek en theater maken.”
Theaterworkshop, locatie Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN)
Kookplezier
Twee Afghaanse zussen, Yalda en Nilofar, bewoners van AZC Grave en vrijwilligers bij ElanArt. Daarnaast staat Joke, docent van ROC Nijmegen. Hier zien we dat Yalda en Nilofar een kookworkshop geven op het ROC Nijmegen. Zij vinden het waardevol en leuk om iets van hun cultuur te laten ervaren en proeven tijdens de kookworkshops.
Kookworkshop, locatie ROC Nijmegen
// Bestuur van ElanArt
Astrid Kersten
Voorzitter
Nazanin Bahman Zad
Secretaris
Reza Salabat
Penningmeester
Masoud Rahaee is de artistiek leider van Stichting ElanArt. Masoud, destijds gevlucht uit Iran. In Iran heeft Masoud Sociale Economie gestudeerd en in Nederland mode en theater in Nijmegen en later studeerde hij conceptuele kunst aan de hogeschool Artez. Naast artistiek leider fungeert Masoud als rolmodel. Hij probeert de jonge asielzoekers naar het juiste pad te begeleiden. Als rolmodel kan Masoud deze jongeren stimuleren en motiveren om het beste uit zichzelf te halen. Hij maakt hierbij gebruik van zijn eigen achtergrond als politiek vluchteling, oud asielzoeker en de ‘bagage’ die hij heeft meegekregen uit de oorlog. Als ervaringsdeskundige weet Masoud hoe het is en wat erbij komt kijken om je in een ‘vreemd’ land opnieuw te moeten settelen en een leven op te bouwen.
Line Francken
Methodiek maker
Roham Fakhoury
Coördinator
Amir Fahimnia
Webdeveloper