Fietsend nemen wij onze kunsten naar de samenleving
Bekijk hieronder onze projecten
Bekijk hieronder onze projecten
Culturele diversiteit als rijkdom
Als Stichting geloven wij dat kunst en cultuur kan bijdragen aan het verkleinen van de “gap” tussen nieuwkomers en de samenleving. In de afgelopen jaren heeft ElanArt in het kader van ‘Culture Departure’ ontmoetingen kunnen organiseren tussen verschillende mensen uit diverse culturen, om vervolgens ruimte te creëren voor wederzijds begrip en affiniteit. Dit is nodig om het integratieproces op gang te brengen. Om ervoor te zorgen dat het niet alleen bij een eerste stap blijft, namelijk de ontmoetingen tussen diverse culturen, dienen wij als samenleving ervoor te zorgen dat nieuwkomers aan de slag kunnen omtrent werk en opleiding. Daarvoor heeft ElanArt het afgelopen jaar een nieuw concept ontwikkelend, namelijk ‘Zonder Pinnen Rijkdom Binnen’. Het doel van dit project is om te weten wie de nieuwkomers zijn en wat ze willen en kunnen. Wat hij of zij gedaan heeft in het land van herkomst als het gaat om werkervaring, opleidingen, etc. En dat zij vanuit hun passie, talent, ambacht, kennis en kunde stappen kunnen zetten om te bouwen aan hun eigen toekomst in Nederland.
Start: 2020 – heden
Dit jaar draagt het educatief project van Stichting ElanArt de naam ‘Culture Departure’.
In dit project stellen wij cultuur als vertrekpunt om afstanden tussen verschillende gemeenschappen te verkleinen. De huidige jongere generatie groeit op in een samenleving die zich kenmerkt door toenemende diversiteit: diversiteit in culturen, levensbeschouwingen, opvattingen en gedragingen. Het kunnen omgaan met diversiteit en het positief kunnen waarderen van diversiteit beschouwen we als een essentiële kwaliteit van het leven in onze moderne samenleving. In een veelvormige samenleving gaat het om de balans tussen enerzijds ruimte voor diversiteit en verschillende culturen en anderzijds gemeenschappelijke waarden die deze vrijheid voor culturele verschillen mogelijk maakt. We zijn van mening dat kunst en cultuur de juiste ingrediënten zijn om de kloof tussen deze groep nieuwkomers en de samenleving te verkleinen. Om vervolgens draagvlak te creëren voor wederzijds begrip en affiniteit.
February 01, 2019
‘De lach’ is een sociaal-artistiek project met als doel om jonge asielzoekers in contact te brengen met diverse mensen en organisaties. We hebben doelbewust gekozen voor het thema “De Lach”. Lachen ontspant, lachen is een universele primaire behoefte en van wezenlijke betekenis voor ieder mens. We zijn van mening dat voordat nieuwkomers hier aan het werk kunnen, moeten zij zich hier thuis voelen. Thuis voelen gaat gepaard met ontspanning en kunnen lachen. Door samen te lachen vallen afstanden weg en geven we ruimte aan wederzijdse affiniteit. In het project wordt gewerkt met spel, sport, muziek, dans en theater waarbij ontspanning en plezier centraal staan. De speelsheid van de creatieve middelen en het lachen bevordert de ontspanning en geeft positieve energie.
February 01, 2018
Contacten zijn nodig om je zelf te kunnen uiten, te meten, gewoon contact te kunnen hebben en jezelf een plek te geven in de samenleving. Mensen zijn sociale dieren, ‘we are born to be connected’.
‘Born to connect’ is een sociaal-artistiek project met als doel om jonge asielzoekers in contact te brengen met diverse mensen en organisaties. Door het project ‘Born to connect’ wordt jongeren de gelegenheid geboden om nieuwe contacten op te bouwen en vervolgens hun netwerk te verbreden.
February 01, 2017
‘Turn on the light’ is een sociaal-artistiek project met als doel om jonge asielzoekers te activeren door ze in contact te brengen met diverse mensen, organisaties en instellingen. Ze kunnen hierdoor alvast beginnen met het vinden van aansluiting in de Nederlandse samenleving, dit om het integratieproces te bevorderen.
Elk contact dat ontstaat werkt als licht in het donkere leven van de jonge asielzoekers, vandaar de naam ‘Turn on the light’.
February 01, 2016
Waar ook ter wereld, iedere cultuur heeft zo zijn eigen sprookjes en ambachten. Assepoester met haar glazen muiltje of Aladdin op zijn vliegende tapijt. Deze verhalen en vaardigheden zijn cultuur gebonden en worden van generatie op generatie aan elkaar doorgegeven. Het mooie van sprookjes is dat ze gaan over universele menselijke waarden en gemeenschappelijke thema’s. Asielzoekerscentra zijn “Schatkisten vol sprookjes”. De meeste asielzoekers komen uit landen met een “rijke” cultuur en een eeuwenoude geschiedenis.
“Sprookje achter het ambacht” is een sociaal-artistiek project met als doel om diverse culturen met elkaar te verbinden.
December 10, 2015
In december 2015 zijn New Arts Nijmegen en stichting ElanArt het project #Identity gestart, waarin creatieve talenten samen met jonge vluchtelingen werken aan kunstproducties. Kunstenaars, artiesten en performers uit alle denkbare kunstdisciplines zijn welkom. Met dit project willen New Arts en ElanArt onderzoeken welke aspecten van je identiteit voor iedereen hetzelfde zijn. #Identity wil uitdragen dat je overal ter wereld mag laten zien wie je bent.